Begroting 2019

Paragraaf 5 Bedrijfsvoering

C. Omgaan met bezwaren, klachten en informatieverzoeken

Bezwaren
In de wet is geregeld dat bezwaarschriften binnen een termijn van 12 weken dienen te worden afgehandeld wanneer gebruik wordt gemaakt van een onafhankelijke klachtadviescommissie. Streven is om bezwaren zoveel mogelijk binnen die termijn af te handelen. Wanneer dit niet lukt is er de mogelijkheid  om de afhandelingstermijn met 6 weken te verlengen. Toch lukt het niet om alle bezwaren binnen deze termijnen af te handelen. Dat komt omdat bezwaren steeds ingewikkelder zijn geworden. Een trend die we al een aantal jaren zien en die zich doorzet.

Indicator 2019

Afhandeling bezwaren binnen 12 weken: 60%

Afhandeling bezwaren binnen 18 weken: 85%

Klachten
Iedereen kan over de wijze waarop een bestuursorgaan zich in een bepaalde aangelegenheid jegens hem of haar heeft gedragen een klacht indienen bij dat bestuursorgaan. Klachten dienen informeel binnen 4 weken of formeel, na advisering door de klachtadviescommissie, binnen 10 weken afgehandeld te worden (beide met de mogelijkheid van verdaging met 4 weken). Zowel de gemeente als de inwoner is ermee gebaat dat klachten snel worden opgelost. In verband met een spoedige afhandeling van een klacht is het streven klachten zoveel mogelijk informeel af te handelen.

Indicator 2019

 Percentage klachten dat informeel wordt afgehandeld:  > 85%

WOB-verzoeken
WOB-verzoeken moeten volgens de wet worden afgehandeld binnen 4 weken nadat het verzoek is ontvangen, met de mogelijkheid van verdaging met 4 weken. De tijd die nodig is voor afhandeling van de WOB-verzoeken is erg afhankelijk van de gegevens waarom wordt verzocht en de ervaring leert dat de verzoeken complexer worden en dus relatief veel tijd kosten. Doel is echter om bij WOB-verzoeken zo spoedig mogelijk een besluit te nemen en waar mogelijk aanvragers  van de gevraagde stukken te voorzien.

Indicator 2019

Percentage reguliere WOB-verzoeken dat binnen de 4 wekentermijn wordt afgehandeld: 80%

Wet dwangsom
Wanneer we niet tijdig op een aanvraag of bezwaar beslissen, kan de aanvrager de gemeente in gebreke stellen. We hebben vervolgens nog twee weken de tijd om alsnog een beslissing te nemen. Een dwangsom kan dan achterwege blijven. Lukt het niet om binnen deze termijn de beslissing te nemen, dan heeft de aanvrager recht op een dwangsom voor elke dag dat de beslistermijn overschreden wordt. De dwangsom loopt ten hoogste 42 dagen en bedraagt maximaal € 1.260. Streven is om geen dwangsommen te hoeven uitbetalen.