Begroting 2019

Paragraaf 5 Bedrijfsvoering

D. Organisatie ontwikkeling

Een organisatie in ontwikkeling
De gemeentelijke organisatie zit volop in de overgang naar een ander soort gemeente. Een gemeente waarin inwoners centraal staan. Een gemeente ook waarin inwoners mede zelf bepalen wat zij belangrijk vinden en hoe zaken moeten worden aangepakt. Dat vraagt iets van de inrichting van de organisatie én van de medewerkers. De organisatie en de medewerkers worden meer wendbaar. En vooral: we richten ons nog meer op een goede dienstverlening aan inwoners.

Daarvoor is een organisatie nodig die:
- ruimte geeft aan initiatieven vanuit de samenleving,
- verbindt waar mogelijk,
- regisseert waar het kan
- en regelt waar het moet.

Jaarlijks staan enkele “projecten” centraal voor de ontwikkeling van de organisatie.
Voor 2019 betreft dit de volgende projecten:

1.   Effectieve dienstverlening
Met dit nieuwe project willen we de dienstverlening van onze gemeente inrichten op een manier die past bij deze tijd. Het motto daarbij is ‘In één keer goed’. De organisatie is procesgericht en levert producten waar de klant om vraagt. Het is onze ambitie om het zo te regelen dat elke klant met zijn vraag zonder omwegen direct op de plaats komt waar we deze goed en snel kunnen afhandelen.
Het kernproject omvat twee deelprojecten:
a.   Directe verbeteringen en dienstverlening: met dit project hebben wij een directe verbeterslag voor ogen voor onze inwoners, ondernemers, partners en onze collega’s. Lingewaard laat daarmee zien dat zij haar inwoners/ ondernemers/ partners serieus neemt. De verbetering moet zichtbaar worden.
b.   Visievorming rondom effectieve dienstverlening: dit moet resulteren in een heldere, ondubbelzinnige visie op dienstverlening, een breed gedragen visie voor de hele organisatie. Deze geeft richting aan de werkwijze en maakt duidelijk wat inwoners van ons kunnen verwachten.

2.   Implementatie Omgevingswet
Met deze wet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld gemakkelijker is om bouwprojecten te starten. Het project heeft tot doel de organisatie en de medewerkers goed voor te bereiden op de nieuwe manier van werken. De wet treedt in 2021 in werking. We stellen de omgevingsvisie op en starten met het omgevingsplan, de doorontwikkeling werkprocessen en de digitalisering.

3.   Het nieuwe werken
Om samen te kunnen bouwen aan een inwonergerichte, veerkrachtige  en daadkrachtige organisatie moeten medewerkers weten wat wij van hen vragen. De samenleving is veranderd en de verhoudingen tussen overheid en inwoners veranderen. Dit vraagt om een andere manier van werken (meer naar buiten / samen / planmatig / integraal /  procesgericht). Deze andere manier van werken vraagt om aanpassingen van de werkomgeving. Dit houdt in dat er een uitbreiding van de huidige werksoorten - kantoortuinwerkplekken, stilteruimtes, overlegruimtes -  in en buiten het gebouw moeten plaatsvinden. Daarvoor zijn goede uitgangspunten nodig en het ontwikkelen van vaardigheden van medewerkers Ook vraagt dit om directe sturing hierop.

4.   Transformatie sociaal domein
De transformatie is vertaald naar een drietal thema's: Gebiedsgericht werken, Preventie en Meer en Beter Samenwerken. Deze projecten brengen een andere manier van werken tot stand. (op locatie, integraal, met partners, regie bij de inwoner etc.) Omdat deze verandering enkele jaren in beslag neemt, blijft dit in 2019 één van de organisatieontwikkelingsprojecten.

5.   Ruimte voor Inwonersinitiatieven
Inwonersinitiatieven vragen een andere manier van handelen in de gemeentelijke organisatie. Dit project draagt bij aan de bewustwording van medewerkers en organisatie als het gaat om integraal werken, verbinden en regisseren.

Deze projecten staan niet op zich
Ze vormen een geheel met de andere processen en projecten binnen de organisatie. Het bestaande beleid moet de ontwikkeling van de organisatie ondersteunen. Wanneer dit niet het geval is dan wordt het beleid aangepast.    

In 2019 meten we aan de hand van het Overheidsontwikkelmodel (O&O-model) waar we staan Daarmee kijken we of de organisatie zich in de juiste richting en in evenwicht ontwikkelt. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek wordt duidelijk op welke gebieden we als organisatie nog moeten investeren.